Co nás čeká v novém roce

Slibovaný konec světa i pravidelné oslavy konce roku jsou šťastně za námi a před námi je nová biketrialová sezona. Co v ní na nás čeká?

V roce 2012 proběhl poměrně dynamický vývoj v organizační struktuře ČMF, která v ČR zastupuje BIU (to je věta samá zkratka, Ivan Mládek by měl radost). Kromě několika již fungující regionálních Sportovních center vznikla řada nových, často v místech, o kterých před listopadovou valnou hromadou nikdo v souvislosti s biketrialem ani neslyšel. Doufejme, že tato vznikající struktura nebude pouze formální a že přinese užitek celé biketrialové komunitě. Na zmíněné valné hromadě byla zvolena i nová komise pro další čtyřleté funkční období, i když slovo "nová" by mělo být v uvozovkách - ve funkci zůstávají Radim Kakáč a Vladimír Pavlík, novým členem je Martin Hanzal. Snad úvodní signály změn v přístupu nevyšumí do ztracena - po letech se objevily na oficiálním webu hned dva zápisy ze zasedání komise a - světe, div se - i Příloha 9 NSŘ! Bude dobře, když tento trend vydrží, protože především uzavřenost a malá komunikace komise s členskou základnou v minulých letech byla hlavním zdrojem nespokojenosti. Pokud se k tomu přidá i průhledný systém rozdělování financí jednotlivým sportovním centrům (například vznik samostatného centra jen pro zajištění reprezentace), můžeme doufat, že český biketrial začne opět vzkvétat.

Velmi podobná situace panuje i ve světovém biketrialu, tedy samotné Mezinárodní biketrialové unii (BIU). I zde po dvaceti(!) letech vzniká vícečlenná organizační struktura, BIU má konečně vlastní webové stránky (byť stále ve velmi pracovní verzi)... Na to, aby se biketrial stal když ne olympijským, tak alespoň hojně rozšířeným sportem, je to stále ještě velmi málo, ale je to první krok na velmi dlouhé cestě. I když je biketrial individuální disciplínou, tak jeho vedení musí být diciplínou kolektivní (a toto platí jak pro BIU, tak pro Českou republiku).

Pro jezdce nová sezona začíná hned v lednu, do poloviny prvního měsíce roku je potřeba podat žádosti o prodloužení závodnických licencí. Brzy se tak dozvíme, jak bude pokračovat nepříznivý trend vývoje členské základny z posledních let. Zveřejnění poplatků za licence na rok 2013 vyvolalo poměrně bouřlivé reakce. Cena za národní licenci se zvedla ze 600,- Kč v roce 2012 na 750,- Kč v roce 2013, mezinárodní stojí 1500,- Kč. Pro srovnání: na Slovensku byla v roce 2012 cena za národní licenci BIU 3 eura (tj. 75 Kč), mezinárodní 7 euro (175 Kč). Licence jezdce v Českém svazu cyklistiky ("trial pod UCI") stojí 500,- Kč. Na druhé straně třeba ve Španělsku je cena od 40 do 80 euro (1000 - 2000 Kč) podle kategorie. Člověk se pak těžko vyhne myšlence, co si vlastně za cenu licence kupuje? A jaké služby mu licence přináší? Třeba se odpověď někdy dozvíme.

Příjemnější částí sezony jsou samozřejmě závody. Pokud nedošlo k velkým změnám v pracovním kalendáři závodů, bude rok 2013 "chudší" - do prosince našlo odvahu vzít na sebe tíhu organizace závodů MČR / PČR šest klubů - Brno, Olomouc, Nové Veselí, Znojmo, Kyjov, Blansko, připočteme-li finálový závod na brněnském výstavišti, je to sedm závodů. Je to hodně? Je to málo? Byly roky, kdy seriál MČR měl dvanáct závodů - to bylo jednoznačně příliš hodně. Přitom ale asi není nutné, aby všechny závody byly zařazeny v seriálu MČR / PČR. Třeba by stačily čtyři závody v seriálu a další závody "volné"... S příslušnou podporou komise, samozřejmě.

Známý je i pracovní kalendář mezinárodních závodů, který obsahuje tři závody v rámci mistrovství světa (Katalánsko, Česká republika, Čína), a tři závody Evropského poháru. Otevřené zatím zůstává mistrovsví Evropy.

Do zahájení sezóny ale zbývá ještě dostatek času. Těm, kdo nemají možnost trénovat někde pod střechou, nabízí využití zimní haly hamerský klub a domluvit se dá i u nás, v Olomouci. A sledujte naše stránky - i letos pro vás chystáme zimní halový závod a repríza loňského Májového soustředění se také pomalu rýsuje.

2. 1. 2012, RJ


NAVRCHOLU.cz