Report - MS BIU #2 Odena, část prvá

Těch několik dní volna mezi prvním a druhým závodem letošního MS strávil každý po svém. Někdo se přesunul rovnou do Odeny, někdo to vzal přes Portugalsko, my se pár dní toulali po Galicii a Kastílii. To, že u Atlantiku prší častěji než u Barcelony je prý sice normální, ale přesto je letošní léto obzvláště mokré a studené, říkali nám místní lidé, s nimiž jsme se dali do řeči ve vesničce u mysu Finisterre. Ranních devět nad nulou v kempu cestou nás tak už tolik nepřekvapilo. Volný čas utekl jako voda, takže rychle do Odeny zase chvíli reprezentovat.

Sekce, které na nás v Odeně čekaly, byly něco úplně jiného než na prvním závodě. Borový les za městečkem nabídl kameny proložené suchými a sypkými hrabačkami. V minimech a benjaminech byly obvykle v každé sekci dva tři těžké výskoky, které navíc komplikovaly sypké odrazy, sypké doskoky a "to mezi tím". Poussiny stavitelé také nijak nešetřili. Čtyři sekce byly v lese, pátá na skalce u mandloňového sadu, šestá na stráňce vedle kempu a dvě poslední v místním "trial parku", což je řádka kamenů a skruží vyplňující hluchý prostor, který zbyl v proluce vedle nové sportovní haly. Dobrým oživením bylo komentování poslední sekce spíkrem.

Samozřejmě nelze napsat report bez zmínky o počasí :-) Po pátečním horkém odpoledni jsme měli dost obavy, ráno po probuzení byla levá polovina oblohy zakrytá mraky a pravá azurově modrá. Nakonec celý den zůstal v tomto mixu, teplota ve stínu (ať už lesa, nebo dešťníku) byla velmi příjemná. Přesto stín deštníků přišel vhod.

Těžko můžu komentovat výkony jednotlivých českých jezdců, protože jsem šel jako doprovod s Lukášem a ostatní české závodníky jsem zahlédl jen sem tam letmo nebo vůbec. Díky vylosovaným startovním časům jsme se ale drželi celý závod uprostřed (?!) trojice Samko Hlavatý, Louis Grillon a Domenic Lladó, kteří patří mezi favority nejen dnešního závodu, ale celého letošního mistrovství. Jak poznamenal papá Grillon, jde o tři finalisty UCI Youth Games v kadetech a na tratích bylo vidět, že jednak do toho finále nepostoupili náhodou, jednak že jim nedělají velké problémy ani přírodní tratě. Závod byl v porovnání s Bueuem výrazně těžší, což si zase pochvaloval Rado Hlavatý - těžko se smiřoval s tím, že Samo minule skončil druhý jen na čas. Po prvním kole Domenic bod, Samo dva, Louis čtyři. Vítězem se nakonec stal Lladó, Hlavatý druhý a Grillon třetí. Benjaminy vyhrál Adam Morewood, poussiny Jordi Lestang. Kompletní výsledky čekají na schválení jury, počkejte si také.

Prozradím alespoň olomoucké jezdce: Tom Vepřek v benjaminech první tři sekce tři koule, pak zbytek kola úžasně s jediným šlápem, ve výsledku pátý. Vojta Vepřek v poussinech o jediný bodík čtvrté místo. Lukáš Janka taky v prvním kole tři pětky "z vlastní iniciativy" plus jedna sporná za doskok do cíle v poslední vteřině času, jen tyto dva body navíc jej posunuly o dvě místa dozadu na osmé.

16.8.2014, RJ


NAVRCHOLU.cz