Report - MS BIU #1 Bueu, část druhá

V Bueu prší dvěstěšedesát dní v roce, takže zbývá už jen 258. Sobota byla bez deště až do půlnoci, což jsme svědomitě kontrolovali od talíře rybiček v přístavu. V noci ale přišel vítr, lomcoval stanem a ráno jsme vstávali do hustého deště. Na elitu, juniory a seniory tak čekaly mokré, těžké a dlouhé sekce.

Slavnostní zahájení

Jak je zvykem, oficiální zahájení závodu proběhlo v sobotu večer. Slavnostní pochod všech účastníků z kempu křížem krážem městem a přístavem na náměstí za doprovodu bubnů, dud a břišních tanečnic vzbudil oprávněný zájem místních obyvatel. O něco menší zájem pak věnovali účastníci dlouhému projevu starosty města, který byl sice možná upřímný, ale téměř nebyl slyšet a i kdyby byl, tak jen ve španělském znění bez titulků. Po několika dalších welcome, bienvenute, nástupu repre týmů a hymnách městská kapela zahrála lehce dissonantní skladbu pro dudy, buben a tamburínu. Následné vystoupení břišních tanečnic přerušilo nečekané zahájení diskotéky v sousedství, takže nastal čas na El Jardín a pak na ty rybičky.

Deset mokrých sekcí

Pro elitu, juniory a seniory bylo postaveno deset sekcí, opět na skalnatém pobřeží Atlantiku. Na start se postavily čtyři desítky jezdců. Déšť a nekonečně šedá obloha příjemné nebyly, během dne naštěstí pršet postupně přestalo. I tak některá místa, která by za sucha šla "nějak" vyřešit, tahali jezdci se šlápnutím... Výsledky jsou potěšující: všichni jezdci dojeli i přes několik škaredých pádů ve zdraví a doprovody přežily s pár odřeninami také. V juniorech se skvěle dařilo Ondrovi Šenkovi, klidná hlava na sekcích mu přinesla druhé místo za Arvis Dermaksem. Matěj Popelka pád na záda ze dvou metrů naštěstí rozdýchal, čtvrté místo je dobrý základ do dalších dvou závodů seriálu. V seniorech se medaile tentokrát nezadařila ani přes velmi usilovnou snahu všech zúčastněných jezdců i doprovodů. Kompletní výsledky ve fotogalerii.

V elitě vítěze opět určila až jury

Soutěž v Bueu byl již třetí závod po sobě v řadě, kde se o vítězi elity rozhodovalo ne na sekcích, ale na zasedání jury po závodě. Tentokrát byla situace taková, že po závodě skončili shodně se 14 trestnými body Vašek Kolář a Raoul Guttierez, o vítězi tak měl rozhodovat větší počet nul atd. Zde situace nahrávala Raoulovi, jenže na sekci číslo 3 bylo místo, které prostě bez šlápnutí projet nešlo - a on zde měl přesto napsané ve výsledcích v obou kolech nuly. V archu na sekci byl zapsán v prvním kole bod, ve druhém nula - to všichni viděli. Na kartě cvaklá nula - tak co teď s tím? Vašek se nakonec nechal přesvědčit k podání protestu, rozhodčí uznali, že se museli splést, protože tuto sekci neprojel čistě opravdu nikdo - a vítězem elity je Váša, i když s hořkou příchutí.

Rozhodčí byli opravdu největší (naštěstí ale také jedinou) slabinou závodu. Mototrialisté z pořádajícího klubu se pravidla biketrialu učili večer před závodem a "neviděných" pětek tak bylo dost a dost... Toto je na podniku MS neomluvitelné - na sekci by měli být dva akreditovaní rozhodčí a ještě navíc z různých zemí. Jenže to je asi jen marný sen.

Vyhlášení a hurá na prázdniny

Na vyhlášení výsledků se tak muselo pěknou chvíli čekat a o medaile někteří bojovali ještě ve chvíli, kdy poussini už málem nastupovali na stupně vítězů. Na rozdíl od zahajovacích proslovů mělo předání cen rychlý spád, takže se vše stihlo uzavřít pár minut před dalším lijákem. Nyní všechny čeká pár dnů volna a pokračování za pár dní v Odeně.

11.8.2014, RJ


NAVRCHOLU.cz