Report Vaška Koláře - Evropský pohár Valgoglio

Sezóna je v plném proudu a jezdí se jeden závod za druhým. Tenhle víkend se jel Evropský pohár BIU v italském městečku Valgoglio. Když jsme přijížděli na závodiště, vypadalo to, jako bychom jeli spíš lyžovat. Hory, na vrcholkách sníh a klikatá cesta pořád jen nahoru. Po pár kilometrech do kopce nás vítal banner Welcome riders a chvilku za ním v trávě vysekané European Cup 2014. Po ubytování nás nejvíce zajímaly sekce, na kterých ještě pracovali pořadatelé z moto trial teamu Dynamic trials. Den před závodem bohužel celý propršel a přírodní sekce tak byly o dost ztížené.

Teď už ale k hlavnímu závodu. Mladé kategorie jely 6 sekcí na 3 kola a starší 8 sekcí na 3 kola. Na start se postavilo 69 jezdců, což mě osobně celkem překvapilo. Nejvíce mě potěšilo, že jsem na startu viděl kamarády ze Švýcarska, co celý život jezdí jen UCI a přijeli si zkusit také něco jiného. Na start se jako první z Čechů postavil v kategorii Poussin Vojta Vepřek, který do poslední chvíle nevěděl, zda vůbec má na to, aby jel. Nakonec vyrovnaným výkonem 18 bodů v každém ze tří kol celkem s přehledem vyhrál. V kategorii Benjamin startoval jeho brácha Tom Vepřek, který ukázal, že trénování přináší ovoce, a se šesti body porazil favority Alana Roviru ze Španělska (10 bodů) a Diega Cresscenzi z Itálie (16 bodů). V kategorii Minime jsme měli Máru Pochtiola. Sám říkal, že sekce jsou opravdu těžké a vůbec neví, jak to dopadne. Nakonec se mu zadařilo a urval s 47 trestnými body první místo a přidal tak třetí zlato pro Česko. V ženské kategorii jsme neměli zastoupení, vyhrála Gemma Abant (18 bodů) před Slovenkou Erikou Hlavatou (26 bodů) a Belgičankou Coralie Thonus (80 bodů).

Dále byla kategorie Junior, kde jsme bohužel neměli žádného jezdce z ČR. Zde třetí místo bral věkem ještě minimák Slovenský brat Samo Hlavatý. V kategorii Senior měl radost Pepa Táborský, když si vyjel druhé místo. Škoda byla, že měl stejný počet 103 bodů jako první Nicolas Massart z Belgie, který vyhrál s větším počtem nul. Jako poslední se postavila na start kategorie Elite. Sekce byly opravdu náročné a dlouhé, řekl bych těžší, než na mistrovství světa. Ve třetím kole, kdy to bylo rozbahněné a člověk byl totálně unavený a ještě nestíhal celkový čas závodu, to byl fakt masakr. Nakonec se mi povedlo vyhrát, takže spokojenost. První místo Vašek Kolář (43 bodů), druhé místo Ben Savage z Anglie (57 bodů) a třetí místo Martin Kakáč (71 bodů).

Vyhlášení proběhlo v takové menší hospůdce, kde na všechny čekal příjemný raut. Po náročném, dlouhém závodě to fakt bodlo :-)

Závod byl hezký, ale přijde mi ten sport méně a méně profesionální. Rozhodčí na sekcích byli opět zlo. Hned na první sekci fronta na 45 minut, takže rozehřívání se před závodem skoro zbytečné. Na již zmiňované první sekci jeden z Italů projel branku šipek z druhé strany a už to tak jel každý. Kluci ze Švýcarska se mě ptali hned, zda se to může a koukali jak z jara. Moc mě to mrzí, že se pořád nějak oblbují pravidla a rozhodčí nejsou přísnější. Tolik pětek jsem viděl a rozhodčí to nechal být, až mi to hlava nebrala. Potom jsem se na jedné ze sekcí otočil na špičce při tahání a dostal hned dva body. Podle mě rozhodčí a sekce tvoří to nejdůležitější v závodě a já doufám, že se na letošním mistrovství světa nebude opakovat stejný problém s rozhodčíma jako poslední roky. Jinak ale pochvala italským pořadatelům za pěkný závod.

15.7.2014, Vašek Kolář


NAVRCHOLU.cz