Report - Říčany

Stejně jako všechy ostatní soboty za uplynulé dva měsíce i první prázdninová patřila trialu. Tentokrát tomu pod ČSC - v Říčanech se jelo Mistrovství republiky v trialu a Youth Games. Do Říčan je to kus cesty, vyjížděli jsme proto těsně před šestou hodinou ranní - dostatečně brzy na to, abychom o čtvrt na sedm v Prostějově míjeli sice značně ohlodaný, ale stále hrdě stojící elegantní skelet výrobního areálu OP. Bylo to naposledy, co jsme jej viděli - o tři čtvrtě hodiny později, když už jsme byli kdesi za Brnem, všech šest budov odstřelili dynamitem a proměnili na nekonečnou hromadu překážek... Škoda další zmizelé továrny. Pardon, vás asi víc zajímá ten trial, že?

Závod se oproti loňsku, kdy mu patřilo náměstí, tentokrát konal na louce pod hradem a náměstí zabraly trhy a kolotoče. Musím říct, že náměstí se - nejste-li místní - hledá autem mnohem lépe než louka. Zvláště když hradem je nazýváno torzo jedné zdi, která vypadá, že už se také s nějakým tím dynamitem setkala. Pro jezdce bylo připraveno pět sekcí - "velké" byly všechny na louce, mládež si za dvěma sekcemi využívajících terén a schody k hradu musela přecházet přes silnici. Jinak tratě tvořily především navezené velké kameny a betonové prvky, které doplňovaly palety, pražce a podobné "drobné" doplňky.

V sobotu se jely kategorie elite 26 a hry mládeže - elita dvacítek následovala v neděli. V šestadvacítkách nastoupilo jen šest jezdců, kteří jeli dvě kola kvalifikace následovaná finálovou jízdou tří nejlepších. V hrách mládeže byl také počet jezdců značně nižší, než na předchozích dvou závodech - 24 soutěžících je trochu zklamáním. Částečně je určitě na vině termín závodů, kdy část dětí již vyrazila vstříc prázdninám. Dětské kategorie jely na tři kola bez finále. Z důvodu dodržení časového plánu je na některých sekcích pouštěli rozhodčí do sekce současně s jezdci elity, což není moc šťastný nápad - ale naštěstí k žádné kolizi nedošlo. Nejpřísnější z rozhodčích byla Mája Křivová, která zejména Lukáše s Márou opakovaně vydusila za překročení cizí branky - lépe dostat takovéto poučení doma, než ve světě. Mimochocem - celkově mládežnické kategorie chvílemi připomínaly tak trošku "Akci Z"...

O to více pozornosti věnovali pořadatelé medializaci a propagaci nejen závodu, ale cyklotrialu obecně. Bez místního hlučného rádia bychom se asi obešli, naopak potěšila přítomnost štábu České televize, která na přímo na závodech natáčela s "našimi" dětmi další díl sportovního pořadu o dětech Lvíčata. Kdy se ale tento díl, věnovaný trialu, bude na "déčku" vysílat, zatím bohužel nevíme.

Výsledky nejen závodu, ale i průběžné po třech závodech včetně nominaci samozřejmě najdete v příslušné sekci webu a fotogalerii na Rajčeti. Říčanským závodem byla také uzavřena nominace na World Youth Games v Polsku. Zkusit štěstí pojede dvanáct jezdců a zprávy o tom, jak se jim ve světě UCI povede, najdete samozřejmě na těchto stránkách - stejně jako zprávy z mistrovství světa BIU, které po nich hned následuje. My totiž nerozlišujeme mezi BIU a UCI, pro nás je podstatné, jestli nás bike-/cyklo- trial baví.

29.6.2014, RJ


NAVRCHOLU.cz