Report - Blansko

První polovina domácí závodní sezony se uzavřela v sobotu v Blansku. Klasická lokalita nad Palavskou přehradou již předem slibovala pro všechny slušný turistický zážitek a pro jezdce nádavkem vidinu sekcí, které si převýšením nezadají s rozhlednami, na které trialisté tak rádi skáčou v rámci různých exhibičních vystoupení.

Některé sekce byly letos postaveny na trochu jiných místech, než v minulých letech - to je dobře, stavět je stále stejně při tak bohaté nabídce kamenů v okolí by byl hřích. Malé se držely víceméně poblíž potoka, velké šplhaly do okolních strání. Kromě převažujících kamenů se jezdci museli vypořádat i s hrabačkami v hlíně a sem tam nějakou kládou. Standardních sedm sekcí pro malé a osm pro velké kategorie.

Celkem lesní terény přilákaly necelých osmdesát jezdců. V domácí elitě sice chyběli jediní dva čeští zástupci v elitě mezinárodní, startovní pole ale doplnila trojice jezdců ze Slovenska. Vítězem se stal domácí Kakáč, za ním trochu překvapivě Procházka Adam a na stupních vítězů je doplnil Křiva. Nedařilo se Grycovi, který zazářil na předchozím závodě ve Velké Bystřici, ale zato měl hezký doprovod. Nehtíky vhodně ladily s barvou šipek :-) Naopak s doprovodem nebyl příliš spokojen Popelka, zvolená společná taktika přerovského týmu "první kolo tři a půl hodiny, druhé kolo musíš stihnout za hodinu" mu příliš nesedla.

I v juniorech bylo startovní pole díky zraněním a nemocem prořídlé, ale i tady přibyla slovenská konkurence. Hlavatý byl pro o tři roky staršího domácího jezdce Šenka tvrdým oříškem a nakonec je dělil jediný bod. Hlavatý první, Šenk druhý a třetí Hlávka. Přeborové kategorie vyhráli Zedek (senior), Pochtiol (minime), Mokrý (benjamin) a Mudrák (poussin).

Z olomouckého klubu dorazilo do Blanska 12 jezců - díky této taktice odkoukané od Attilových hord jsme opět zaslouženě zvítězili v klubové soutěži! :-) V individuálních výsledcích máme ještě rezervy, ale pět pohárů kluci přeci jen domů dovezli. Tom Vepřek druhé místo v benjaminech, Vojta Vepřek třetí místo v poussinech, Honza Šmiřák třetí v bílých hobby, Tadeáš Mahr druhý v růžových, Vojta Streit třetí v zelených. Mrzí mě naši "sedmdesátníci" (teď nemám na mysli věk, ale dosahované trestné body) - nechcete na tom, pánové, přes prázdniny zapracovat a konečně něco zajet?

Protože blanenský závod byl nejen poslední předprázdninovou, ale i poslední nominační soutěží, následovalo po něm vyhlášení reprezentace na letošní rok. Jako každý rok, i letos je provázela bouřlivá atmosféra. Při nominačním kritériu "právo má jen vítěz a všechny ostatní vybírá komise" se není čemu divit - nejistota a napětí, na koho se štěstí usměje, dělá z vyhlášení nominací atrakci srovnatelnou s losováním výherní loterie. A že je v této Španělské lotynce o co hrát! Hlavní výhra deset tisic, ale také nemusíte na cestu dostat nic. Kdo by si nevsadil?

Je potřeba ale nepřehlížet změny k lepšímu. Jednak to je písemný statut reprezentanta, sice zatím jen s povinnostmi jezdce, ale třeba tam příště přibudou i jejich práva. Dále byla oproti "širší nominaci" v mládežnických kategoriích k jezdcům z prvního, druhého, třetího a osmého místa přidána i jména z místa čtvrtého, pátého, šestého a sedmého - snad je to signál toho, že skutečně nominujeme jezdce podle sportovních výsledků a nikoliv právě podle toho jména. Ostatně, odpovídalo by to i jednomu z prvních bodů zmíněného statutu reprezentanta: "zavazuje se soutěžit v duchu fair play". A pochválit je potřeba také to, že jezdci dostali příjmový doklad ihned po zaplacení startovného a nemusí o něj žadonit někdy v říjnu.

Přesto bohužel změn asi není dostatek a živá diskuze toho byla důkazem. Závěrem bych ještě rád reagoval na větu předsedy komise, že "jak jistě víte, Olomouc a Hamry začaly jezdit UCI, aniž by o tom komisi předem informovaly". Jakou myšlenku nám přesně chtěl pan magistr sdělit, se již bohužel nedozvíme, protože byl přerušen četnými a hlasitými reakcemi z pléna, že ve svém volném čase si přece může každý dělat a jezdit, co chce. Přesto, abych předešel případným potížím, raději tímto komisi informuji, že minulý čtvrtek byl Lukáš hrát frisbee a tuto neděli si celý den střídavě četl a koukal do notebooku.

Přímý odkaz na výsledky je zde, v menu "závody / výsledky 2014" pak najdete i neoficiálni pořadí po pěti závodech.

22.6.2014, RJ


NAVRCHOLU.cz