Report - Velká Bystřice

"Chlapi, co kdybychom zase naložili všechny překážky na vozejky a někam je převezli?" - tak tuhle větu teď raději nějaký čas před nikým z našeho klubu nevyslovujte. Letos už jsme je vezli tolikrát, že za chvíli budeme v jejich nakládání profíci. Ostatně, i náměstí v Bystřici bylo kompletně vyklizeno už dvě hodiny po vyhlášení výsledků závodu.

I když úvodní odstavec k tomu láká, nebudu vás obtěžovat experimenty s literární formou a čas v reportu nechám plynout obvyklým směrem, tedy od začátku ke konci. Kdo sledoval naše stránky pravidelně, tomu neunikla anketa "závod na přání". Mysleli jsme si, že si s její pomocí ušetříme práci s vymýšlením, jak závod postavit, aby se jezdcům líbil, ale ohlas byl bohužel malý a zůstalo to zase na nás. Kreativních nápadů naštěstí mají členové našeho klubu dost, jen bylo potřeba vybrat ty, které si vzájemně neodporovaly.

Výsledná podoba - tři kola, šest sekcí, dvě na náměstí, čtyři v lese. Trochu jsme zamíchali s časy startů, malí v deset, hobící v poledne, elita v jednu. Zpětně po závodě jsme vyhodnotili, že elita a junioři mohli klidně startovat už ve dvanáct hodin. Úvaha, že na náměstí bude po obědě na co koukat, vyšla jen částečně. Mnozí z vás kladně hodnotili připojení modrých tratí k červeným a žlutým. Není to náš originální nápad, okoukali jsme to v Kyjově. Při stavbě tratí nám to spolu s nižším počtem kontrolních úseků uvolnilo ruce a mohli jsme je vynechat některá místa v trialparku, která nemáme moc rádi (a jezdci už tuplem ne) - i když zase tak moc z čeho u nás vybírat není. To se ukázalo třeba na čtvrté sekci, kde hned pod prvním jezdcem praskla kláda, která "ještě včera vypadala pevně", a bylo nutné sekci narychlo opravovat. Myslím, že velká vizita s motorovou pilou by našemu areálu prospěla.

Potěšilo nás, že letos místní grázlíci nechali napokoji připravené sekce v lese. Sekce na náměstí vyrostly (jistě že ne samy) během pátku, nejatraktivnější samozřejmě byla dvojka nad náhonem. Čekání na to, kdo do vody spadne, bylo napínavé, nakonec ale ve vodě skončilo jen kolo Tomáše Zedka - on sám se stihl zachytit za kládu. Škoda, diváci by to, Tome, ocenili :-) Namále ale mělo jezdců více, přitom to byla taková nevinná kladinka. Malé tratě pro vás postavil Milan Vepřek, velké Luděk Valenta, Matěj Popelka jako hostující a Kuba Valenta, samozřejmě s manuální pomocí ostatních členů klubu. Počty trestných bodů ve výsledcích ukazují, že obtížnost odhadli celkem dobře.

V elitě chyběli Vašek Kolář a David Herka, kteří místo v Bystřici závodili v polském Krakově na Světovém poháru UCI. Když se ptali pánové z České televize, kteří přijeli na závod natočit reportáž pro pořad Sport v regionech (vysílat by se měla snad 12.6.), kdo je favoritem a na koho se mají s kamerou zaměřit, nebyli jsme schopni jim odpovědět - podle výsledků předchozích soutěží opravdu mohl v Bystřici vyhrát téměř kdokoliv. Šanci využil Vašek Gryc (5 TB), druhý Martin Kakáč, třetí Vojta Křiva. V juniorech výborně zajel Ondra Šenk, jediná pětka mezi samými nulami pro něj znamenala prvenství, Marek Hlávka mu ale šlape na paty. Třetí místo Martin Štěpánek. V seniorech nám přijeli na stupně vítězů předvést nové klubové dresy kluci z Horšovského Týna. První Jaromír Kašpar, na druhé místo se "vetřel" Tomáš Zedek, třetí David Šmíd.

V minimech letos celkem neohroženě kraluje Mára Pochtiol, druhé místo patřilo Adamu Kosíkovi a ze třetího se upřímně radoval Tomáš Kočička. Benjaminy vyhrál Tomáš Vepřek, Petr Mokrý se tentokrát musel spokojit s druhou příčkou, na stupních vítězů je doplnila Bětka Pečínková. Kryštof Hanzal bohužel závod nedokončil, po pádu na třinácté sekci jej místo stupňů vítězů čekala návštěva v nemocnici a sedm stehů - přejeme rychlé uzdravení. Pro zlato v poussinech si ze Slovenska přijel Jakub Mudrák, druhý Vojta Hříbek, třetí Eliška Hříbková. Medaile tentokrát mají podobu trialové pneumatiky a vítězům je předávaly dvě krojované hanačky Lenka s Amálkou - to proto, abyste věděli, že Velká Bystřice je mnohem více než biketrialem známá svými aktivitami v oblasti folklóru

Celkem na závod přijelo 76 jezdců, z toho čtyři ze Slovenska. Tento počet nás samozřejmě těší, po předchozích dvou soutěžích, kam přijelo méně než šedesát jezdců, jsme měli z účasti trochu obavy. Vyšlo i počasí, co víc si přát, zejména po zkušenostech z minula, že.

Jezdci našeho klubu získali tři zlaté medaile: Tom Vepřek v benjaminech, Honza Šmiřák v bílých hobby a Táda Mahr v růžových hobby, kde bronzovou přidal ještě Vašík Hrdlička.

No a pak už přišly na řadu ty vozejky...

1.6.2014, RJ


NAVRCHOLU.cz