Report - Karlov: Takový pěkný závod to mohl být...

Když jsem do chystaného červnového čísla Biketrialové revue vybral jako hlavní téma nepříznivé počasí, netušil jsem, že následují dva (doufám, že jenom dva!) závody po sobě, ve kterých bude hrát déšť hlavní roli. Po minulém týdnu, kdy mládež promokla na cyklotrialových hrách ve Žďáru, následovalo repete dnes na třetím závodě v Karlově pod Pradědem. Sice bylo o deset stupňů tepleji, zato byl déšť hustší a navíc zpestřený hromy a blesky.

Přechody frontálních rozhraní si z nějakého neznámého důvodu oblíbily soboty. Zkušení závodníci se nenechali ukolébat tropickými letními dny během týdne a pečlivě sledovali předpovědi počasí na víkend, které bohužel nebyly vůbec příznivé. Lišily se jen v detailu: v kolik "to" začne. Ti, kdo sledovali norský YR, tvrdili že v jedenáct, kdo věřil českému Medardu, počítal až s druhou odpoledne. Pravdu měli bohužel Norové a Jeseníky se tak ukázaly trialistům tak, jak je známe z písniček od Priessnitzu - syrové a drsné. Pršet začalo o půl jedenácté a lilo v kuse dvě a půl hodiny. Přestalo jako naschvál v okamžiku, kdy Lukáš odevzdal kartu...

Start závodu byl situován k chatě Edison, soutěžní sekce byly natěsnané na nevelké skalce na protějším svahu. Je potřeba zdůraznit slova "natěsnané" a "svah". Kdo se už podíval na výsledky, nemohl přehlédnout vysoké trestné body u všech jezdců napříč kategoriemi. Stavitelé tratí bohužel podlehli přílišnému optimismu. Řada míst se za mokra stala neprůjezdnými, ne-li přímo nebezpečnými. Je to škoda, protože jak už bylo uvedeno, předpověď počasí byla od pátku poměrně jasná. Pořadatel bohužel nevyužil ani možnosti provést po prvním kole úpravu (polehčení) tratí, takže jezdcům nezbylo než rvát se až do konce. Jestli jim to přinášelo radost, je věc druhá. Jaké bude na závodech počasí samozřejmě nikdo neovlivníme, ale možnosti, jak závod v dešti organizačně "zachránit", existují.

Několik zle vypadajících pádů jak jezdců, tak doprovodů naštěstí skončilo bez vážných zranění. Majitel chaty doplnil k nabídce piva, klobás a polévky ještě žluté pláštěnky, které šly na odbyt ze všeho nejvíc. Po dešti všichni pookřáli, tlupa dětí pod vedením Ivy Antlové obsadila místní kolotoč (a potok a houpačky a kaluže...) a na vyhlašování výsledků a zpáteční cestu dokonce svítilo slunce. Idylka.

Odkaz na výsledky byl o dva odstavce výše. Elitu vyhrál Vašek Kolář, který asi ve škole, když se probírala gravitační síla a tření, moc nedával pozor a po mokrých kamenech se pohyboval s neuvěřitelnou jistotou - ale ani jemu se sem tam nějaká pětka nevyhnula (krom toho si pak málem ustřelil nos špuntem od šampaňského - a teď jsem si vzpomněl na ty Pecháčkovic jahody před závodem, co k nim chyběl šampus, pozdě, co?). Druhé místo Karel Brambora, třetí Pavel Procházka.

Nepříjemné překvapení ale čekalo při vyhlašování vítězů juniory, které vyhrál Marek Hlávka, druhé místo vybojoval Martin Štěpánek, který se dostává do čím dál lepší formy, a třetí místo patřilo Ondrovi Šenkovi. Patřilo - nepatřilo, pořadatelé se těsně před vyhlášením vítězů rozhodli, že nebudou vyhlašovat samostatně juniory a seniory, ale vyhlásí tyto dvě kategorie společně s odkazem na to, že v seniorech nastoupili do závodu pouze dva jezdci. Národní sportovní řád k tomuto říká následující: pokud je v kategorii méně než tři jezdci, nebude kategorie otevřena a jezdci nastoupí v nejbližší vyšší kategorii. V Karlově ale byla i přes účast dvou jezdců kategorie senior otevřena (stejně jako vloni mnohokrát feminy nebo beginneři C), ve výsledcích samostatně vyhodnocena - a pak nevyhlášena. Buď tedy měli být senioři v soutěži zrušení před startem, anebo vyhodnoceni. Poháry i ceny připraveny byly. Takto nakonec na stupních vítězů stál Marek Hlávka na prvním, druhé místo zůstalo prázdné, protože Tomáš Zedek už odjel domů a na třetím místě stál druhý junior v pořadí Martin Štěpánek. Ondra Šenk utřel a ostatním nezbylo než jen zírat, jak lze pravidla ohnout. Škoda téhle nepříjemné tečky - protože jinak to byl (odhlédneme-li od neovlivnitelného deště) slušně připravený závod.

24.5.2014, RJ


NAVRCHOLU.cz