Report - MČR / PČR Brno: Zahájení sezony

Vloni jsem si v reportu z brněnského závodu posteskl, že byl reprízou předchozího ročníku, včetně uspořádání sekcí a závěrečné dešťové přeháňky při vyhlašování výsledků. Pořadatelé mé stížnosti zjevně vyslyšeli a letos krátký déšt spustili ještě před startem prvních závodníků. V kombinaci s Lukášovou premiérou na juniorských tratích tak bylo zřejmé, že nás čeká zajímavý závod.

Malé tratě nabídly dobře známý mix kamenů, hrabaček a dřevěných překážek. Na závodech v Olomouci se mě ptal jeden divák, jestli ty tratě stavíme pokaždé stejné podle nějakého přesného plánku. Řekl jsem mu, že ne, ale po Brnu trošičku váhám - přeci jen by neškodilo při páskování některých sekcí trošku povolit uzdu fantazii a natáhnout ty pásky trochu jinak. Tradičně vyšší náročnost brněnských kontrolních úseků umocněná mokrem nemohla dopadnout jinak, než smrští pětek - ale dobře jezdcům tak, měli víc trénovat, letošní apríl dával k tréninkům na mokru bezpočet příležitostí. Podle výsledků to může vypadat, že jsme letos u nás v klubu zvolili taktiku obklíčit soupeře - naši jezdci obsadili jak stupně vítězů, tak poslední místa - ta druhá jmenovaná bohužel častěji. První místo v růžových hobících získal Táda Mahr, druhé v bílých hobíkách Honza Šmiřák, třetí místo v poussinech Vojta Vepřek a třetí místo v benjaminech Tomáš Vepřek. Některým se bohužel nepodařilo zajet jedinou sekci - snad příště. Překvapení nám připravil Vojta Streit, který si sice dovezl s sebou svého 26" adamanta, ale těsně před startem si koupil mírně ojetou 20" onzu a na ní celý závod absolvoval - a ne úplně špatně.

Velké tratě se jely především po kamenech, místy zpestřených dřevěnými prvky, které ovšem v mokru ze všeho nejvíc připomínaly mokré mýdlo. Náš klub na nich zastupoval pouze Lukáš Janka v juniorech a konfrontace s velikostí skoků pro něj tentokrát nedopadla příliš příznivě - rozdíl mezi tratěmi pro minimy a pro juniory je výrazný a bude potřeba malinko přitrénovat. Kategorii vyhrál Samo Hlavatý (SVK), následovaný Ondrou Šenkem a ve druhém kole neuvěřitelně rozjetým Martinem Štepánkem. Kdo čekal nějaká překvapení v elitě, ten by je rozhodně neměl hledat na prvním místě, které si okupuje Vašek Kolář - tomuto člověku je evidentně jedno, jestli je mokro, sucho, jestli je skok vysoký nebo daleký. S nemalým bodovým odstupem na druhé příčce skončil Martin Kakáč a třetí Martin Behro (SVK). Překvapení musíte hledat až na jedenácté příčce, kde skončil oproti všem očekáváním David Herka (a zjevně to zaskočilo i časomíru).

Kromě mokrých překážek (které ale naštěstí celkem rychle osychaly ve větru) si museli jezdci dávat pozor i na pásky, které někde vedly hodně vysoko a zajet pod ně zadním kolem při rozjezdu do skoku nebylo obtížné. Doprovody a diváky namísto sekcí potrápilo studené počasí, čaj i grog z bufetu šly na dračku.

Výsledky jsou v příslušné části webu a na Rajčeti prvních pár fotek od Markéty Ondruškové.

4.5.2014, RJ