Report - Zimní závod jednotlivců a družstev Olomouc

Jaký byl třetí ročník halového Zimního závodu z pohledu organizátorů? Příjemně nás překvapil počet soutěžících v dopolední části v dětských kategoriích, kde startovalo 45 jezdců. Potěšující je zejména zaplněnost nejmladší kategorie beginner D - samé nové tváře, samá nová jména. Jednoduché podělení počtu jezdců počtem sekcí (tedy čtyřmi) vyvolal obavy z toho, že čekání ve frontách bude nepříjemně dlouhé, nicméně díky tomu, že většina závodníků zvládala průjezdy kontrolním úsekem mnohem rychleji než za dvě minuty, soutěž běžela docela svižně. Tři sekce postavené v hale velkoryse přenechaly většinu prostoru jezdcům a pro diváky a čekající mnoho místa nezůstalo. Zřejmě to ale bylo správné rozhodnutí, protože zatímco od jezdců jsme několikrát slyšeli pochvalu, od diváků žádná stížnost nepřišla. Čtvrtý kontrolní úsek, postavený venku pod přístřeškem, neomezoval nikoho.

Start soutěže v deset hodin se pár minut opozdil, jednak díky množství soutěžících, jednak kvůli drobným potížím s technikou, ale 10:10 už byli všichni na tratích. Ti nejrychlejší zvládli všechna tři kola za dvě a půl hodiny, poslední dva jezdci odevzdali karty ve 14:05. Čtyři závodníci bohužel soutěž vzdali a odjeli, aniž by nás na to upozornili.

V beginnerech a poussinech dostali drobné ceny všichni soutěžící, ve zbylých kategoriích jen první tři jezdci, což sice někteří nesli trochu kysele, ale to se nedá nic dělat. Těžko omluvitelné faux-pas se mi přihodilo při vyhlašování družstev, kdy z výsledků zcela vypadlo řádně nahlášené družstvo Kyjova, po rychlém přepočtu výsledků nastoupili se shodným počtem bodů k olomoucké trojici na druhé místo.

Výsledky družstev jsou následující:
BRNOKosík A., minime, 18+15+13Hanzal K., benjamin, 3+1+0Damborský M., poussin, 10+9+10Svobodník N., déčka, 6+5+9CELKEM 53 TB1.místo
KYJOVKočička T., minime, 18+20+20Klimek V., benjamin, 7+4+5Antlová I., poussin, 14+10+16Kozák Š., déčka, 9+7+7CELKEM 79 TB2.místo
OLOMOUCJanka L., minime, 4+8+2Šnábl K., benjamin, 12+15+9Vepřek V., poussin, 13+11+5 CELKEM 79 TB2.místo
MIXPochtiol M., minime, 14+9+7Sabáček D., benjamin, 8+12+5Pecháčková D., poussin, 9+13+13 CELKEM 90 TB3.místo
ČESKÝ TĚŠÍNTurek D., poussin, 15+12+17Kučera V., poussin, 18+16+10Rzeplinsky M., 18+20+18 CELKEM 144 TB4.místo

Odpolední část soutěže nabrala skluz zcela v souladu s varováním o možném zpoždění v propozicích soutěže. Přestavba sekcí na červené úseky byla sice rychlá, ale svůj čas potřebuje a i modré úseky doznaly proti dopoledni pár změn. Start byl tedy až o půl třetí, do červených sekcí nastoupilo sedm statečných, do hobíků pět jezdců. Několik pádů skončilo naštěstí jen odřeninami a ten Alešův zub se taky neulomil celý... Přiznáváme, že Zimní závod chystáme hlavně pro dětské kategorie a odpolední soutěž bereme jako bonus - postavit plnohodnotné sekce červené obtížnosti není technicky možné jednak kvůli omezenému prostoru v hale, jednak ani nemáme tolik materiálu. Přesto snad nabídly tratě příležitost si zajezdit - a když koukám do výsledků, tak ani jezdci z elity nebyli bez trestného bodu, takže pár obtížných míst se nám přeci jen podařilo připravit.

Ze závodu byla natáčena krátká reportáž do Událostí v regionu České televize, vysílací schema ale dovolí její zařazení až na 20. března.

2.3.2014, RJ


NAVRCHOLU.cz