Oficiální webové stránky biketrial.cz: stále na začátku (žalozpěv)

Před pěti měsíci jsme zde uveřejnili recenzi na nové oficiální webové stránky českého biketrialu, které byly spuštěny ve druhé polovině června a byly přijaty s jistými rozpaky především pro svou obsahovou prázdnotu. Kam se tedy podařilo tento projekt, který by měl být jednou z hlavních prezentací našeho sportu, od června do listopadu posunout?

Kromě obsahové nenaplněnosti bylo od počátku kritizováno velké množství pravopisných a formálních chyb a celková nedotaženost projektu. Na konci prázdnin se po urgenci objevily alespoň dosud chybějící sportovní řády a základní informace o tom, co je vůbec biketrial zač. S novým školním rokem se na chvíli zdálo, že se práce na webu opět rozběhly, ale bylo to jen zdání, neboť se nechce příliš věřit, že by například současný stav prezentace sportovních center měl být definitivním řešením. Umístění červených puntíků na mapě republiky do míst, kde daná sportovní centra sídlí, připomíná střelbu z brokovnice na cíl. Přerov tak vychází někam k Olšanům u Prostějova, Olomouc do Litovle, Svoboda nad Úpou zmizela kamsi na hřebeny Krkonoš (a možná proto zdejší SC zmizelo i z rozpisu rozdělení letošních dotací), České Budějovice utekly do sousedního okresu a Znojmo - Znojmo má štěstí, to bylo přesunuto do Rakouska. Na některá sportovní centra se pozapomnělo úplně - SC Blansko, SC Praha 1 (nebo také SC Mototrial České Budějovice, SC Unhošť a další). Ale budiž, informační mapka není vlastivědným kvízem, důležitější jsou právě ty informace, jenže i tam je to střelba od boku. Mailové adresy při kliknutí odkazují na nesmyslná místa, ale přečíst a opsat se naštěstí dají, horší je to s telefonními čísly, kde třeba olomoucké SC má uvedeno dvanáctimístné číslo - a vy si vyberte, kterých devět cifer je těch správných.

Na tomto příkladu se bohužel ukazuje, že zveřejnění jakýchkoliv informací na oficiálních stránkách je stále provázeno záplavou překlepů, nepřesností a nedodělků, což asi nejlépe vystihuje české slovo šlendrián. Proč je prezentaci biketrialu věnováno tak málo pozornosti, je záhadou. Na jedné straně slyšíme o snaze komise posílit sbor rozhodčích tak, aby se oni i závody samotné dostali na takřka profesionální úroveň, na straně druhé vidíme takto amatérský přístup. Webové stránky mají šanci představit náš sport na profesionální úrovni mnohem více lidem, než té stovce jezdců, která jezdí na - a to je pravda - dobře organizované závody. Tato šance je ale tímto amatérským přístupem dlouhodobě promarňována.

Jedna změna k lepšímu ale přeci jenom je - rychlé zveřejňování výsledků, které výsadní časoměřič David Čep odesílá přímo na web ihned po skončení závodu. Ostatních informací zde však najdeme jako šafránu. Kdo by tu hledal třeba český překlad mezinárodních pravidel BIU (zveřejnění slíbeno na školení rozhodčích 13. dubna), zápisy z jednání komise (dostupné již nejsou ani ty původní čtyři z přelomu 2012 / 2013), reporty ze závodů, náborové články, informace z mezinárodní BIU, hledal by marně. Stejně nesdílná je i přidružená facebooková stránka.

Shrnuto a sečteno: oficiální webové stránky jsou stále tam, kde bychom očekávali, že měly být už v březnu tohoto roku: tedy na samém začátku. Po tři čtvrtě roce práce bychom chtěli mnohem více, než jen funkční výsledkový servis a základní okleštěné informace. V lednu tohoto roku jsme se mohli jako reakci v diskuzi o poplatcích z pera komise dočíst, že "je zapotřebí, aby i ti nejmladší jezdci vnímali, že za sport a závody se platí. Platit si zvyknou a stane se to součástí jejich života." K tomu bych dodal, že je zapotřebí, aby nejen ti nejmladší vnímali, že jestliže za něco zaplatím, dostanu odpovídající protihodnotu. Otázku, kolik prostředků do projektu webových stránek komise investovala z peněz, kterými si jezdci přeplatili její služby v rámci zvýšené ceny letošních licencí, je asi lépe nepokládat.

Podle posledních informací je koncový termín pro pokus o resuscitaci projektu 10. prosince. Možná se stane zázrak a český biketrial konečně získá důstojnou prezentaci. Anebo se zázrak nestane - a co se vlastně stane?

19. 11. 2013, RJ


NAVRCHOLU.cz