Trial: Nová jména mezi nejlepšími v roce 2013

Přeloženo z www.uci.ch

Elita Ženy: Janíčková ukazuje cestu

Po letech nadvlády švýcarky Karin Moorové, která odešla v roce 2011 poté, co vyhrála její devátý světový titul, se zdálo, že je volná cesta k převzetí žezla pro Gemmu Abantovou (světová šampionka z let 2008, 2010 a 2012). Ale to se nepočítalo s přítomností mladé krve ze Slovenska, Tatiany Janíčkové - bronzové medailistky z roku 2010 (ve věku teprve 16 let!) a znovu v 2012.

Rok 2013 tak vejde do učebnic historie jako rok opravdové exploze Janíčkové na elitní trialovou scénu. Korunovaná světová šampionka z Pietermaritzburgu a neporažená ve Světovém poháru otvírá cestu pro novou generaci sportovců(-kyň) a utváří budoucnost ženského trialu.

Elita Muži 20": Na konec Mustieles

Rok 2013 byl také rokem, kdy byl z trůnu sesazen devítinásobný mistr světa Benito Ros Charral, neporažený od roku 2007. Po svých dvou juniorských světových titulech z let 2008 a 2009 Španěl Abel Mustieles Garcia dokázal, že má na to překonat svého krajana a vyhrát kategorii Elite Men 20". Jeho výkon nebyl žádný náhodný záblesk: Mustieles měl perfektní sezonu, vyhrál Světový pohár stejně jako duhový trikot v nezapomenutelném finále, které se jelo za průtrže mračen. Je nyní světovou jedničkou a zdá se, že na prvním místě nějakou chvíli zůstane. Francouz Aurélien Fontenoy možnosti stát se mistrem světa nevyužil a zůstal vklíněn mezi dvěma Španěly na druhém místě.

Junioři 20"

Přehlédnout bychom neměli ani dalšího španělského sportovce, Bernata Seubu, který získal světový titul v juniorské kategorii před Rakušanem Thomasem Pecchackerem a Francouzem Alexem Rudeauem.

Elita Muži 26": Francie nadále dominuje

Francie v kategorii 26" vždy dominovala (14 titulů od roku 1994) a opět demonstrovala svou sílu na mistrovství světa v Jižní Africe. S ne méně než pěti jezdci mezi osmi finalisty měla dobré předpoklady ovládnout stupně vítězů. Světový šampion z roku 2012, Gilles Coustellier, který má u svého jména již čtyři tituly, dokázal letos získat jen druhé místo za krajanem Vincentem Hermancem. Pro Hermance to byl druhý světový titul od roku 2007, a potvrdil tak svou úspěšnou letošní sezonu ukázkou všestranných schopností a železných nervů. Belgičan Kenny Bealey, který celou sezonu chyběl kvůli zranění, udělal pozoruhodný comeback na třetí příčku světového šampionátu. Tito tři sportovci na stupních vítězů mají dohromady již deset nejvyšších titulů.

Junioři 26": Pozor na Carthyho

I když jezdci v čele kategorie Elita 26 mají už několik let na scéně výsadní postavení, tak juniorský mistr světa Jack Carthy již nyní představuje nebezpečí pro jejich pozice. Mladý britský sportovec zdobil stupně vítězů několika světových pohárů a vyhrál i přímo po mistrovství světa. Carthy v útlém věku 17 let zatřásl světovou elitou umístěním na třetím místě v žebříčku. Bude jeden z těch, které budeme sledovat v příštím roce.

Méribel zvolen nejlepší událostí

Nebyli to jen sportovci, kdo byl odměněn v roce 2013 za své dovednosti a úsilí. Poprvé se udělovalo ocenění za nejlepší podnik Světového poháru. Sportovci, činovníci a novináři hlasováním zvolili na první místo pořadatele z francouzského Méribelu, dějiště čtvrtého kola seriálu 2013.

Rok 2013 jistě nabídl několik nečekaných výkonů a bude zajímavé sledovat, jak budou pokračovat v příštím roce. Sezona 2014 se otevře v polském Krakově 30. května.

Poznámky překladatele: Světový šampionát a mistrovství světa jsou jedno a totéž. Stejně tak světový šampion, zlatý medalista MS, držitel duhového trikotu označují jednu a tutéž osobu. Světový pohár je celoroční seriálová soutěž, zatímco mistrovství světa je v UCI jednorázová záležitost.

23.11. 2013, překlad RJ


NAVRCHOLU.cz