ME BIU Valderrobres

Španělské městečko Valderrobres (jeho jméno znamená "Dubové údolí") je hlavním městem okresu Matarannya ve východní Aragonii. Geograficky sice leží ve Španělsku, ale lidé zde mluví katalánsky - tyto oblastí se nazývají "La Franja". Jako většinu španělského venkova i Valderrobres ve druhé polovině dvacátého století postihl odliv obyvatel a dnes zde žije jen něco málo přes dva tisíce lidí. Městu vévodí hrad ze čtrnáctého století, historické jádro odděluje od nové části řeka jménem Matarranya.

Stejné jméno nese i místní trialový a biketrialový klub, který na sebe vzal organizaci letošního Mistrovství Evropy. Vznikl v roce 2007 spojením klubů Moto Maestrazgo a Biketrial Bajo Aragon a má za sebou zkušenosti s organizací Mistrovství Španělska v roce 2010 a Evropského poháru v roce 2012. Trial club Matarannya provozuje i biketrialovou školu vedenou zkušenými závodníky Davidem Milánem a Sergiem Puyou. Škola pomáhá propagovat a šířit biketrial v celém okrese, "výuka" probíhá na různých místech.

Pro české závodníky není místo konání závodu neznámé, mnozí se před rokem účastnili zmiňovaného Evropského poháru. Česká výprava patřila jako obvykle k nejpočetnějším, 21 jezdců, dokonce ani Katalánsko nemělo více (ale stejně) - ale samozřejmě nejvíce jezdců (39) bylo domácích. Celkem do závodu nastoupilo 106 jezdců ze třinácti evropských zemí.

V sobotu vpodvečer byla pro zájemce připravena v místní sportovní hale soutěž ve skoku vysokém a ve speed trialu. Hlavní závod pro všechny kategorie, malé i velké, se pak jel trochu nezvykle až v neděli. Osm sekcí na dvě kola přineslo české reprezentaci dvě medaile: stříbro Vaška Koláře v elitě a bronz Marka Pochtiola v benjaminech. Velká gratulace oběma. Čtyři čeští jezdci skončili na nevděčných čtvrých pozicích, často rozdílem pouhého jednoho - dvou bodů nebo dokonce "na nuly".

Nyní si celá česká výprava užívá prázdnin u moře a pomalu se přesouvá o dvě stě kiometrů severněji, do (již Katalánské) Igualady. Tam na ně o víkendu čeká první závod letošního dvoudílného seriálu Mistrovství světa. Přejeme šťastnou cestu, co nejméně vykradených karavanů a doufáme, že ke dvěma medailím z ME přibydou další z MS.

15. 7. 2013, RJ


NAVRCHOLU.cz