Report - MČR / PČR Velká Bystřice

V sobotu se ve Velké Bystřici konal třetí letošní závod MČR / PČR, který pořádal náš klub. Po dobrých zkušenostech z loňska jsme se rozhodli zopakovat start na Zámeckém náměstí, byť to znamenalo obětovat jeden celý den na přepravu a stavbu umělých překážek. Na náměstí vyrostly během pátku dvě velké a dvě malé sekce, opět s využitím místního otevřeného náhonu. Zbytek sekcí byl klasicky v lomu na Skalce. Novinkou byl kontrolní úsek vedoucí přes skladový kontejner, obnovou prošla i velká část postupně uhnívajících dřevěných prvků (zásoba chmelových tyčí na farmě v Bystročicích vydrží ještě na několik desítek let). Co se nezměnilo jsou hromady kamení a skalní terén, nicméně snažili jsme se alespoň místy pustit jezdce jinudy, než v minulých letech. Bohužel i letos se rozestavěný závod stal cílem devastačních snah místní mládeže a přepáskovávat sekce potřetí vyžadovalo velké sebezapření. Vloni jsem v reportu slíbil reagovat na vaše podněty ze závodu, takže letos byly připraveny nové stojany na bodovací archy pro rozhodčí, na náměstí voněly makrely a nahoře v lese voněla toitoika - pokud jsme na něco zapomněli, napište nám, prosím, svá přání pro příští rok do naší diskuze. Novinku si připravil i časoměřič David Čep, takže výsledkovou listinu ozdobily fotografie z dopolední části závodu.

Rozhodujícím faktorem pro závod bylo samozřejmě počasí. Čechy se již tři dny utápěly v nepřetržitých deštích, Morava na tom byla o poznání lépe a v sobotu si déšť vybral pauzu - celý závod se tak jel skoro za sucha, alespoň co se vody padající shůry týče, v lomu mokro nevyschlo. Sekce tak byly hodně obtížné, kluci z elity se z prohlídky tratí před závodem vrátili hodně nespokojení a vysoké počty trestných bodů jim daly za pravdu. Jak ale zaznělo - závod byl nominační na mistrovství světa, tak se ukažte.

V deset hodin odstartovaly první kategorie, v jedenáct je následoval zbytek republikového přeboru. Beginneři a hobíci si museli počkat až do půl jedné. Celkem se závodu účastnilo 75 jezdců, což je oproti počtům převyšujícím stovku, jak jsme byli zvyklí z minulých let, hodně málo. Bohužel letos to asi bude v českých poměrech "slušný výsledek", ale z hlediska organizátora to znamená, že závod dotujeme z klubových peněz i přesto, že bystřický závod finančně podpořilo Město Velká Bystřice, program ThinkBig společnosti Télefonica O2, sportovní komise biketrialu a dále firmy Staves a Vodoinstalace Kunčar, které nám zadarmo zajistily mechanizaci a dopravu překážek na náměstí, nemluvě o spoustě hodin práce, na kterou zdarma obětovali své volno a páteční dovolenou členové klubu. Realitou bohužel je, že pokud máme v kategorii pouhé tři nebo čtyři startující, museli bychom vybírat startovné 500,- Kč, aby se nám zaplatili alespoň ceny a rozhodčí. Nebo snížit úroveň na "závod za 12 euro", ale to nám přišlo nedůstojné.

Vraťme se ke sportu. V kategorii Elite po prvním kole moc nadšení nevládlo, tolik pětek bylo naposledy na mistrovství světa v Sant Miguelu v roce 2011... Ve druhém kole se ale klukům přece jen podařilo nějaké sekce dojet. Své asi udělala i psychika, takže na stupně vítězů se probojovali hlavně mladší borci - první David Herka (35 TB), následovaný Martinem Kakáčem (50 TB) a Vojtou Křivou (61 TB) - a pouze na nuly za ním Pavel Procházka, takže je vidět, že nakonec se to dalo, že? Chyběl Vašek Kolář, kterého zlákal Světový pohár UCI v Polsku (skončil tam na čtvrtém místě). Druhá mistrovská kategorie - Junior - je jedna z těch, které trpí nedostatkem jezdců, v sobotu nastoupili čtyři včetně posily ze Slovenska. První místo si doma nenechal vzít Matěj Popelka (49 TB), druhý Ondra Šenk (57 TB) a třetí Samo Hlavatý (SK, 62 TB).

V nejstarší přeborové kategorii, Seniorech, je také jezdců jako do mariáše a tak své medaile měli jisté všichni, zlatou Tomáš Zedek, stříbrnou Jirka Rössler a bronzovou Tomáš Ilčík. Minimáci byli poznamenáni neúčastí Marka Hlávky, kterému přetrvávají zdravotní potíže se zády, a domácího Lukáše Janky (kdo jste se mě nestihli na závodech zeptat, tak ne, skutečně závod nejel, byl na jiné akci) a o bednu se na nuly poprali první Filip Klouček a druhý Martin Štěpánek (oba 30 TB, oba klub STS Chvojkovice Brod, byť jeden je z Plzně a druhý z Kutné Hory), třetí místo Michal Pavlík (64 TB).

Z dalších kategorií vypíchnu už jen domácí jezdce: konečně stříbrný Tomáš Valenta v Poussinech, konečně stříbrná Vendula Zapletalová ve Feminách, kompletně obsazené stupně vítězů v Beginnerech C (Karel Šnábl první, Vít Zatloukal druhý, Vilém Zatloukal třetí) a na svém úplně prvním závodě bronzový Vojtěch Koblížek v Beginnerech D. Kompletní výsledky najdete zde.

První kapky deště přišly při vyhlašování kategorie Femine, takže domů se závodníci rozjížděli už za deště - škoda, že někteří odjeli ještě před vyhlášením. Nás čekal v dešti úklid náměstí, představa, že v neděli vstáváme do mokra a jdeme pracovat, nás vybičovala k tomu, že jsme všechny překážky rozebrali a odvezli zpět do trialparku u Domu dětí ještě v sobotu večer.

3. 6. 2013, RJ


NAVRCHOLU.cz