Report - MČR/ PČR Březová u Sokolova

Závěrečný podnik první, předprázdninové, půlky sezony se jel tento víkend v Březové u Sokolova. Místní organizátoři jsou vyhlášení tím, že na závodech je vždy všechno perfektně připraveno od sekcí přes zázemí až po doprovodný program, takže bez ohledu na to, že pro nás, Moraváky, leží Březová kdesi za sedmero horami a sedmero řekami, jezdíme tam rádi.

Ostatně, právě o cestách "na Březovou", jak říkají místní, koluje za ty roky v našem klubu nespočet historek. Společné odjezdy v pátek odpoledne, pravidelný dopravní kolaps na Barandovském mostě, kde člověk v zácpě vesele mával na uvízlé trialisty z ostatních klubů, spaní v místní školní tělocvičně na žíněnkách (a budíček v šest ráno, když procitlá omladina začala využívat tatami k jeho původnímu účelu). Ve snaze vyspat se před závody pořádně jsme několikrát zkusili spát v tělocvičně hasičské stanice v Sokolově (člověk někdy žasne, kde všude mají rodiče dětí z klubu kontakty). To bylo skvělé, sice jsme museli po příjezdu v deset večer zabavit našim jezdcům basketbalové míče a všem bylo vysvětleno, aby si v noci nespletli dveře od toalet s dveřmi, za kterými je skluz po tyči do přízemí, ale pak jsme mohli nerušeně ulehnout a spát - až do dvou do rána, kdy začaly při požárním poplachu ječet sirény a celá stanice byla na nohou. Někteří po této zkušenosti začali lobovat za odjezdy ráno, což v tomto případě znamená ve čtyři, ale spolu s celodenním doprovodem na závodech a nočním návratem domů je to pro řidiče skutečně sebevražedná kombinace... Letos se proto každý zařídil, jak mu to vyhovuje, někteří dojeli večer a spali v tělocvičně nebo v autě, jiní dojeli ráno, někdo jel autem, někdo autobusem, celkem z Olomouce dorazilo 6 jezdců.

Na perfektně připraveném závodišti čekalo na závodníky 8 velkých a 7 malých sekcí. Jedna velká byla z umělých překážek na kraji spodního parkoviště, zhruba polovina sekcí byla "dole" v areálu Na Výsluní, kde bylo také zázemí celého závodu, a ke zbytku se muselo volky nevolky vyšlapat nahoru do lesa. Jak si povzdychla Vendula, ten kopec je rok od roku vyšší. Sekce byly hodně náročné a dlouhé, ale většinou alespoň část jezdců z kategorie každou sekci zdolala, byť třeba až ve druhém kole. Výjimkou byla kategorie beginner D, tedy růžová, na které stavitelé tratí úplně zapomněli a šoldům tedy nezbylo, než jet bílou - a ta byla zatraceně těžká i pro poussiny. To je snad jediná výtka k závodu.

Celkem se na závod sjelo 70 jezdců, více se zdá, že letos očekávat nelze, někteří dorazili na poslední chvíli - inu, to je tak, když si někdo zadá do navigace "Březová" a dojede sice v čas, ale do Březové u Karlových Varů, dvacet pět kilometrů vedle. Start první vlny v deset hodin. V tu dobu už slunce docela hřálo a "Na Výsluní" začínalo být dost vedro, naštěstí nahoře v lese bylo mnohem příjemněji - teda až na ty dlouhatáááááááánské sekce, že.

V elitní kategorii začíná být docela nuda, Vašek Kolář jezdí stále stejně, ať má příušnice nebo ne a první místo si nenechá vzít od nikoho. David Herka mu ale stále dýchá na záda, v prvním kole zajel stejné body a kdo ví, třeba to jednou vyjde. Pavel Procházka na třetím místě také není žádným velkým překvapením.

O to živěji bylo v juniorech, kde i přes pouhé čtyři jezdce na startu nebyla o napětí nouze. Čerstvý mistr Evropy Vašek Gryc, po prvním kole třetí, zajel ve druhém kole poloviční body a s 49 celkovými skončil na prvním místě. Na druhém místě minimák Matěj Popelka - po prvním kole dokonce vedl s výrazným náskokem a za Vaškem skončil se stejnými body (49) - jen neměl bohužel žádnou nulu. Tadeáš Kříž jel závod s Matějem, vzájemně se hecovali a se ztrátou jediného bodu na vítěze na něj zbylo - třetí místo. Jarda Popelka klukům slíbil, že když stihnou dojet v čase sekci číslo tři, zve je oba na oběd, tak doufám, že si kluci dali něco exkluzivního. V seniorech se stal vítězem Tomáš Zedek, který letos jede neuvěřitelným stylem a měl 36 TB, druhý David Šmíd a třetí Jirka Rössler.

V minimech pozor, změna na první příčce, Roberta Gebra tentokrát vystřídal Marek Hlávka, byť tomu první kolo nenasvědčovalo. Robert nakonec druhý a Filip Klouček, který měl výborně rozjeté první kolo, jenže ve druhém dal tři koule a ty jej posunuly opět na třetí místo. Podobné "kulobití" absolvoval ve druhém kole i Lukáš Janka a z pátého místa putoval na poslední, sedmé.

V benjaminech také rošáda na prvních dvou místech, první místo uzmul Marek Pochtiol, Kryštof Málek tentokrát druhý - beztak prý proto, že pohrdl otcovským doprovodem. Petr Mokrý třetí. V poussinech je vidět obrovský rozdíl mezi kluky. Na špičce jedoucí Kryštof Hanzal (1 TB) a Tomáš Vepřek (3 TB) se podělili o první dvě místa, za nimi s obrovským bodovým odstupem Rosťa Málek (42 TB).

V kategorii femine tentokrát bylo holek jak do mariáše, první "překvapivě" Mája Křivová, druhá Kamila Staníková a třetí Vendula Zapletalová.

Jak už jsem psal, sekce byly dlouhé, těžkých prvků na nich bylo hodně, některé byly opravdu hodně do kopce, k tomu hrabačky na hlíně - obtížnost srovnatelná se zahraničními závody. Zajímavé ale bylo třeba srovnání minimáků s hobíky (které mimochodem vyhrál Pavel Klouček před Honzou Čedíkem a Tomášem Herkou), obě kategorie jedou na modré trati. Na sekci šestnáct, v místě, kde většina třináctiletých minimáků končila po dvou minutách na čas daleko, daleko před cílem, tam hlásila rozhodčí ani nebudu psát o kolik staršímu Pavlu Kloučkovi minutu do konce. Stejně tak na hrabačce hlínou na sekci patnáct. Máte ještě co trénovat, mlaďoši.

Vyhlášení výsledků tradičně bohaté, opulentní poháry pro prvních pět závodníků v každé kategorii (škoda, že v některých jich tolik ani nebylo), drobné ceny pro všechny jezdce z mládeže. Takže na Březovou pojedeme příště určitě znovu - stojí to za to.

Závěrečná fotka z vyhlášení vítězů kategorie hobby ukazuje, že o přísun mladých trialistů je dobře postaráno.

Celkové výsledky najdete zde.

17.6.2012, RJ


NAVRCHOLU.cz