Kalendář závodů 2012

Sportovní komise schválila kalendář domácích závodů. Stejně jako v loňském roce se až na jedinou výjimku všechny závody odehrávají na Moravě - i Hamry a Nové Veselí leží na moravské straně historické zemské hranice, ostatně kdo si procházel hamerský vycházkový okruh, ten zná celnici na "konci světa" právě u hraničního kamene mezi oběma zeměmi. Tou čestnou českou výjimkou je Březová u Sokolova, což je moc dobře - na závody na Březové se všichni pokaždé těší.

Ostatní lokality v Čechách,jako Kutná Hora, Děčín, Říčany, Praha (ano, milé děti, před dávnými lety se dokonce i v Praze jezdily biketrialové závody... Naposledy v roce 2005.) postupně mizí z kalendáře. Některé kluby se vytratily z biketrialové mapy úplně, některé přešly k UCI, v jiných zůstali jeden dva jezdci... Nicméně i malé kluby dokážou sebrat síly a zorganizovat závody - jako například Znojmo, maličký klub, jehož členy (jezdce i rodiče) spočítáte na prstech jedné ruky. Před dvěma lety volný závod, vloni závod Mistrovství a přeboru ČR, letos Evropský pohár... Tomu se říká rozjezd!

Co nás tedy letos čeká? Zahajuje brněnský klub Staré Brno v areálu v Kníničkách, lokalita jezdcům dobře známá. Pokud vyjde počasí, mohlo by jít o lehčí závod na úvod sezony, pokud ne (zažili jsme tu na začátku května i celodenní déšť s teplotou +5°C), může to být naopak velmi náročné. Blansko o týden později slibuje kameny a les, z loňska již víme, že také slušnou procházku od startu k sekcím. V Olomouci, potažmo Velké Bystřici si pro vás letos chystáme start na Zámeckém náměstí v centru obce se dvěma "diváckými sekcemi" přímo u zámku (ale pozor, je tam potok!) a zbytek v lomu na Skalce. Předprázdninovou půlku sezony uzavírá Březová, která i domácí závody připravuje se stejnou péčí, jako loňské Mistrovství světa. Navíc kameny v Březové nekloužou!

Po prázninách vypukne maraton. Prvního září místo do školy pojedeme na Vysočinu. Vzhledem k tomu, že víkend před závodem probíhá v Hamrech nad Sázavou proslulý tréninkový kemp, přímo se nabízí možnost udělat si týdenní dovolenou na Vysočině - a to nezní špatně. Po tahanici o termín se tedy jako první jedou závody v městysu Nové Veselí - z Hamrů co by kamenem dohodil. Loni měl veselský park u rybníka premiéru i s expremiérem a poježdění to bylo příjemné. A komu by týden nestačil, může zůstat na Vysočině i do dalšího víkendu, kdy jsou závody v Hamrech. Další víkend přesun na Jižní Moravu (půjdem vůbec v září do práce?) do Kyjova. Kyjováci loni sice pauzírovali co se týče organizace, ale pilně vozili do areálu kameny a překážky - tož sa uvidí. Sérii ukončí Znojmo, loni největší překvapení sezony. Jsme rádi, že se do Gránického údolí můžeme vrátit. Republikové mistrovství se pojede společně s Evropským pohárem, tak bude na co koukat. Pozor na burčák.

Sezona skončí tradičně v Brně na SportLife. Pokud správně rozumím oficiálnímu kalendáři, tak letošní závěrečný závod na brněnském výstavišti bude konečně otevřený i pro beginnery - to by bylo dobře, protože praxe posledních let, kdy beginneři Brno nejeli, ale vyhlašovali se tam jejich výsledky, byla velmi nešťastná.V kalendáři tak máme celkem 9 závodů domácího mistrovství a přeboru. Náročná bude hlavně druhá polovina sezony v září, kdy se jede závod každý víkend, pro ty, kdo mají ambice účastnit se reprezentace na ME a MS nebo plánují absolvovat EP, bude časově náročná celá sezona.

A než to všechno vypukne, můžete si ještě přijít zajezdit na závěrečné kolo Zimního poháru do Olomouce - již za dva týdny, 17.3.

Kalendář sezony najdete v sekci kalendář, případně si můžete stáhnout PDF soubor obsahující kromě českých i závody slovenské a tréninkové kempy.

29.2.2012, RJ


NAVRCHOLU.cz