Report - Zimní pohár, druhé kolo: Žďár nad Sázavou

Máme za sebou druhé kolo Zimního poháru. V sobotu se sjelo do Žďáru nad Sázavou více než 40 jezdců, aby v industriálních kulisách, za které by se nemusel stydět ani McAskill, absolvovali tři kola závodu na umělých sekcích. I když slovo "umělé" berte s rezervou, hamerský Boss je pověstný svou náklonností k těžké technice jako jsou bělorusy a podobé stroje, takže v prostorách haly byl přestěhovaný prakticky celý trialpark včetně betonových skruží, obřích dřevěných špalků, klád, cívek, pneumatik a balvanů. Třešinkou na dortu pak byl vánoční stromeček.

Dopolední závod mládežnických kategorií odstartoval v deset hodin a nastoupilo do něj třicet jezdců. Připočteme-li doprovody a diváky, nebylo tak v hale málem k hnutí, nicméně všichni byli ohleduplní a místo na doskoky při výjezdu ze sekcí se vždycky nakonec našlo. Tři sekce byly přímo v hale, čtvrtá, "lesní", na zastřešené nákladové rampě před halou. Sekce číslo jedna: klády a špalky (patrně ze sekvojí nebo čeho). Rovnováha při podélném přejezdu klády, seskok dolů, přeskok na špalek... Sekce číslo dvě: betonové skruže a roury, kterým dominovala nasvislo postavená "stopadesátka" šířky pouhých pětadvaceti centimetrů... ale ta naštěstí čekala až na odpolední volnou červenou. Sekce číslo tři: malá cívka, velká cívka, sjezd po fošně a odbočka mezi hromadu balvanů. Pro modrou navíc hned na začátku výskok na velký špičatý balvan, který minimy dokázal řádně potrápit - stejně jako hobbíky po obědě. Poslední sekce nabídla žebřík, podélný přejezd klády na zemi a na konci lahůdku v podobě kulaté kladiny půl metru nad zemí - buď anebo, u mnohých se právě tu rozhodovalo mezi nulou a pětkou za tuto sekci.

Za náš klub bojovali v beginnerech D Adam Kunčar a Vojta Vepřek, kteří nakonec obsadili první a druhé místo - přitom Vojta původně nechtěl vůbec opustit ráno auto. O to větší byla jeho radost při vyhlášení. V poussinech jsme nasadili tři Tomáše, Valentu, Vepřeka a Holcnera. Tomáš Vepřek chytil v prvním kole jednu "kouli", díky které skončil celkově třetí za vítězným Kryštofem Hanzalem a Tondou Staníkem. Tomáš Holcner obsadil šesté místo, na Toma Valentu zbyla až závěrečná osmá pozice - ale aspoň tu jednu sekci "urval"! V benjaminech momentálně jezdce nemáme, vyhrál domácí Kryštof Málek následovaný Markem Pochtiolem a Pepou Talafou. Jana Nádvorníková absolvovala po loňském mimosoutěžním rozkoukávání na bílých sekcích svůj první závod v oranžových šipkách kategorie femine. Závod pro ni byl jistě přínosný, naučila se během něj důležité pravidlo "co nevyskočím, to vytáhnu" a její pořadí (čtvrté místo) je až druhořadé. V minimech nastoupili čtyři jezdci, ale Erik Jandásek po pádu a zranění odstoupil a o stupně vítězů se tak podělili první Marek Hlávka následovaný Martinem Štěpánkem a Lukášem Jankou.

Pauza po vyhlášení dopoledních výsledků sloužila k přestavbě trati, kdy pro volnou červenou byla vyznačena zcela samostatná jedna "vysoká" sekce v koutě haly, ale zato červení nejeli "lesní" na rampě. Do červené tratě nastoupilo deset jezdců, na modré doplnili hobíky jezdci z dopoledne z kategorií minime, femine a benjamin. Odpolední závod díky nižšímu počtu jezdců a jedné sekci navíc utekl ve svižném tempu. Kdo sledoval doslova exhibiční jízdu Davida Herky a domácího Vojty Křivy, toho výsledky volné červené nemohly překvapit: první místo David, druhý Vojta, na stupních vítězů je doplnil Jirka Rössler. Matěj Popelka skončil čtvrtý. Překvapením se ale stala kategorie hobby, kterou vyhrál Lukáš Janka před Martinem Štěpánkem a Markem Hlávkou. Výdrž kluků, kteří absolvovali dva závody po sobě, je obdivuhodná.

Závěrečné kolo Zimního poháru nás čeká za měsíc opět v Olomouci. Jsme zvědaví, co si pro nás připraví počasí - první kolo se jelo v arktických mrazech, druhé jen den poté, co se podařilo na Žďársku zprůjezdnit silnice zavalené přívaly sněhu a kraj odvolal kalamitní stav... Propozice budou zavčasu vyvěšeny na našem webu, vaše přihlášky očekáváme na klubovém e-mailu.

Výsledky druhého kola najdete zde, prvních pár fotografií v galerii a k dispozici je dokonce i krátké video Lukáše Buriánka.

19.2.2012, RJ


NAVRCHOLU.cz