Sezona 2011

Biketrialová sezona 2011 patří od minulého týdne již minulosti. Jezdci olomouckého klubu si z vyhlášení výsledků na brněnském výstavišti odváželi nejeden pohár.

Matěj Popelka nezklamal očekávání a v minimech obsadil první místo. V příštím roce plánuje nechat se postaršit a nastoupit mezi juniory - a jak naznačil brněnský závod, budou s ním muset soupeři zatraceně počítat.

Jakub Valenta využil možnosti, která se objevila po zranění Vaška Gryce, a bojoval o letošní třetí místo v juniorech. Nervozita před závěrečným závodem, kdy vedl nad Tadeášem Křížem o jediný bod, byla veliká a výsledek na Sportlifu vypadal podle toho. Naštěstí ani Tadeáš neudržel nervy v klidu a zajel podobně "dobře", takže s odřenýma ušima a větším počtem třetích míst si Kuba ten bronzový pohár domů přeci jen odvezl.

Lukáš Janka již druhým rokem doplácí jednak na svůj pohodářský přístup k životu a tréninku zvláště, jednak na to, že převažují závody na umělých překážkách a ty výborně sedí jeho soupeři - Michalu Pavlíkovi z Veselí. Už od poloviny sezony tak bylo jasné, že Lukáš míří ke stříbrné příčce a nepomohlo ani to, že se letos opravdu o pořádný kus zlepšil.

Tomáš Vepřek v poussinech také během roku zapracoval na technice, na závodech ale nedokázal natrénované dovednosti prodat - snad se mu ale příští rok konečně podaří opustit letošní věčné třetí místo a doplní svou sbírku pohárů i o nějaké to stříbro nebo zlato. Doufejme taky, že příští rok bude v poussinech mnohem více jezdců než letos - být třetí ze tří není zrovna nejlepší motivace, na posledním závodě ale Tomáš ukázal, že bývá opravdu třetí a ne poslední.

Vendula Zapletalová obrovsky poskočila během prázdnin, a to doslova - začala na kole skákat dvojnásobně vysoké překážky než dosud, rovnováha jí nedělá problémy, v září jsme přemýšleli, jestli je to opravdu ta stejná Vendula. Bohužel stále je, takže před každým závodem zbledne, ztratí sebedůvěru a nechá se porazit i od malé Bětky Pečínkové. Biketrial klub Olomouc tímto vypisuje konkurz na místo oddílového psychologa, funkce je to samozřejmě neplacená, klientela zaručena.

Marek Kotzot se bohužel rozhodl zcela odejít ze závodů BIU a nadále se hodlá věnovat jen závodům pod hlavičkou UCI. Je to škoda, trochu nás také mrzí jeho nekompromisní postoje proti BIU, ale respektujeme jeho rozhodnutí. Členem klubu však i nadále zůstává a je fajn, že pomáhá třeba právě Vendě s tréninkem.

No a pak je tu náš "potěr" v kategorii beginner D. Malí kluci (nejen), kteří začali jezdit na jaře, se s biketrialem teprve seznamují, přesto se účastnili letošních závodů - někdo jen pár, někdo celé sezony - a zkušenosti teprve získávají. Hodnotit jejich výkony je zatím předčasné, uvidíme příštím roce. Mnozí z nich (Honza Trefil, Tomáš Valenta, Kája Šnábl i další) určitě mají na to, aby přešli do kategorie poussin a ukázali, co v nich je. Tady je na místě poděkovat jejich rodičům za čas, který těmto adeptům biketrialu věnují, za ochotu, s jakou je vozí na tréninky, za shovívavost, se kterou přihlížejí jejich někdy více, jindy méně kordinovaným pokusům o překonání překážek... Vydržte, vy malí i vy velcí.

Pro úplnost dodejme i vítěze ostatních kategorií: elitu s přehledem vyhrál Vašek Kolář, seniory Richard Lochamnn. V juniorech zvítězil Vojta Křiva, v poussinech Petr Mokrý a ve feminách Mája Křivová. Celkové výsledky letošní sezony najdete zde.

Medaile olomouckých jezdců:

Jakub Valenta, kategorie junior: 3.místo Mistrovství ČR

Matěj Popelka, kategorie minime: 1.místo Přebor ČR, 7.místo Mistrovství Evropy, 6.místo Mistrovství světa

Lukáš Janka, kategorie benjamin: 2.místo Přebor ČR, 5.místo Mistrovství Evropy, 8.místo Mistrovství světa

Vendula Zapletalová, kategorie femine: 4.místo Přebor ČR, 2.místo Evropský pohár

Tomáš Vepřek, kategorie Poussin: 3.místo Přebor ČR


Marek Kotzot, kategorie Elite: 13.místo

Jan Trefil, kategorie Beginner D: 5.místo

Adam Kunčar, kategorie Beginner D: 7.místo

Tomáš Valenta, kategorie Beginner D: 8.místo

Karel Šnábl, kategorie Beginner D: 10.místo

Jan Šmiřák, kategorie Beginner D: 12.místo

Vojtěch Vepřek, kategorie Beginner D: 16.místo

20.11.2011, RJ


NAVRCHOLU.cz