Report - Znojemské medailobraní

Poslední letošní závody venku se konaly v sobotu 24.9. ve Znojmě. I když v pátek začal podle astronomického kalendáře podzim, čekalo na účastníky v sobotu příjemné babí léto, šest až osm sekcí a bohatý doprovodný program. Někteří proto neodolali, nechali jezdce závodit a sami vyrazili na kola do NP Podyjí nebo na procházku městem a jeho okolím - taky moc dobrá volba.

Zázemí a start závodu byly v nově spraveném volnočasovém areálu Staré vodárny pod hrází znojemské přehrady, sekce samotné se nacházely v údolí Gránického potoka, kterým prochází i frekventovaná cyklotrasa, takže o diváky nebyla nouze. Kontrolní úseky byly "old school", jezdci museli zavzpomínat, že na kole se dá také jezdit, nejen skákat. Zdánlivě pohodové malé tratě ale skrývaly řadu záludných míst, jezdce prověřily hrabačky na sypkých svazích, kameny ukryté v břečťanu i fyzicky náročné stoupání na závěrečných dvou sekcích. Velké tratě doplňovala ještě jedna umělá sekce u startu

V elitě si s přírodními tratěmi nejlépe poradil Vašek Kolář, ostatně bylo by divné, kdyby někdo, kdo vyrůstal s kolem v blanenském lese, měl ve Znojmě problém. Dokazuje to i první místo Vaška Gryce v juniorech, seniory pak vyhrál Tomáš Zedek. V MČR náš klub zastupoval Kuba Valenta, který si i přes nefunkční přední brzdu ve druhém kole opravoval pětky na trojky a s defektem na poslední sekci si dojel s prázdným zadním kolem v juniorech pro třetí místo.

V minimech vyhrál Matěj Popelka, ale jak sám řekl, velkou radost z toho neměl - dvě zbytečné pětky ve druhém kole znamenaly 18 TB, tedy stejně jako Samuel Hlavatý a o vítězi rozhodl větší počet nul. Stupně vítězů by doplnil další slovenský jezdec, Michal Ivan, kdyby neodjel předčasně domů. V benjaminech se rozhodlo o vítězství v seriálu, Michal Pavlík zajel závod za 8 TB a kromě zlata ze Znojma tak má v kapse i letošní titul. Lukáš Janka jel moc pěkně, ale sbíral bodík po bodíku a v konci závodu navíc fyzicky uvadl, takže nakonec 15 TB, které mu zajistily stříbro. V poussinech vyhrál Peťa Mokrý, náš Tomáš Vepřek získal třetí místo. Mezi děvčaty při neúčasti Máji a pouze divácké účasti Eriky vyhrála Kamila Staníková, Vendula Zapletalová třetí.

Silné zastupení měl náš klub v nejmladších beginnerech D, kde olomoučtí jedci tvořili více než polovinu startovního pole. Nejlépe z nich zajel Honza Trefil - druhé místo. Doufám, že do příští sezony se rozjezdí i ostatní kluci a začneme soupeře drtit nejen kvantitou, ale i kvalitou.

Celkem si tedy náš klub ze Znojma přivezl jednou zlato, dvakrát stříbro a třikrát bronz.

Znojemský klub není příliš početný,přesněji řečeno má dva členy, přesto si na pořádání závodu Luboš Hlávka s Tomášem Mudrychem troufli a dopadlo to výborně. Sekce se nacházely na hranici Národního parku Podyjí, což pořadatelům přidalo četné vrásky a starosti. Prostředí závodu je ale opravdu nádherné a tak doufejme, že i z hlediska ochranářů všechno proběhlo v pořádku a příští rok bude možné závod zopakovat. "Znojmo, vidím tě dvojmo", ale z pohledu biketrialu klidně i trojmo nebo vícekrát. Letos to bylo super, děkujeme.

Kompletní výsledky najdete zde, fotogalerie bude brzy na Rajčeti.

26.9.2011, RJ


NAVRCHOLU.cz