Report - závody Blansko: 100% LES

b5.jpg(289 kb)

Poslední domácí závod před prázdninovou přestávkou se jel v sobotu 25.6. v Blansku. Po loňském roce, kdy připravené tratě po vichřici zasypal polom a organizátoři tak na poslední chvíli museli závod přesunout do svého trialparku, se letos Blansku podobné pohromy naštěstí vyhnuly a na závodníky tak čekal závod v opravdovém nefalšovaném lese - což už bohužel není příliš časté. Loňský rok se jel skoro celý na umělých sekcích, letošek na tom není o nic lépe - Kníničky, Hamry, Velká Bystřice - všechno "50% bavlna, 50% PES", někde je toho "psa" i více. Takže konečně zase jednou 100% LES.

Lokalita "Palava" nabízí i po zmiňované kalamitě stále skvostné terény pro biketrial. Jen jsme měli trochu potíže to tam poznat. Tam, kde bývaly tradičně první sekce, je pláň zvolna zarůstající býlím a kameny mizí v porostu. Stavitelé tratí tak museli popojít dál proti proudu potoka Palavy a sekce se přesunuly zase na nová místa, což je dobře - bylo by škoda v údolí, kde je tisíc kamenů, jezdit stále po těch stejných. Zároveň se tak závod posunul od věčně vlhkého a syrového potoka kousek do přeci jen sušších strání. Po nočním dešti ale i tak byly kameny vlhké a budily někdy až zbytečný respekt, naštěstí poměrně rychle obeschly a další déšť už nepřišel.

Pro závodníky to ale znamenalo citelné prodloužení okruhu. Od tradičního zázemí startu a cíle ve Stodole restaurace Myslivna to bylo k prvním sekcím dobrých dvacet minut chůze. Velmi kladně proto všichni hodnotili to, že s bodovacími kartami nemuseli mezi prvním a druhým kolem sjíždět až dolů, ale vyměnili si je na "detašovaném pracovišti" v altánku u druhé sekce. Sekcí bylo pro elitu, juniory a seniory postaveno deset, pro minimáky, benjaminy, possiny a feminy osm. Pohár Hi-tec se jel na šesti sekcích.

Hromadný start v deset hodin pro celé mistrovství + přebor se ukázal jako dobrý tah, jezdci se rozptýlili po sekcích a nevznikaly téměř žádné fronty, max. 3-4 jezdci. Většina jezdců z Přeboru tak stihla dojet závod přes startem "hobíků" ve 13:00. Ti, kterým se to nepodařilo pak sice uvízli v zácpách, ale časový limit závodů bez problémů dodrželi všichni.

Sekce využívaly nepřebernou nabídku kamenů na stráních potoka, doplňovaly je hrabačky do svahů, sjezdy a sem tam jako zpestření trocha vody z potoka - té mohlo být v malých kategoriích klidně i víc. Jako vždy se ukázalo, že čím jednodušší překážka, tím více šlápnutí - jezdci nemají problém překonat obrovský šutr, ale když mají přejet po hlíně, po listí nebo přes malé kamínky k další překážce, neudrží koncentraci ani rovnováhu a zbytečně si šlápnou.

Pro olomoucký klub nakonec trojí stupně vítězů: Matěj Popelka v minimech porazil na domácí trati Ondru Šenka, celý závod zajel za vynikající 3 trestné body a zaslouženě tak získal první místo. Druhý Ondra Šenk(4 tb), třetí slovenský Miro Kolárik (14 tb). V benjaminech zpočátku trochu ospale jedoucí Lukáš Janka nasbíral 27 trestných bodů, které mu zajistily první místo před Michalem Pavlíkem (33 tb) a Kryštofem Málkem (56 tb). Tomáš Vepřek se s tratěmi bohužel porovnal hůř než jeho konkurenti a skončil tak v poussinech s 39 body až na třetím místě za Petrem Mokrým (18 tb) a Kryštofem Hanzalem (22 tb).

Kompletní výsledky najdete zde a kompletní fotogalerie na Rajčeti.

28.5.2011, RJ


NAVRCHOLU.cz